

## **Regional Climate Mitigation Retreat**

**Agenda** June 24, 2023 Retreat: 8:30am-1:00pm Location: Lacey City Hall, 420 College St., Lacey WA 98503

## Remote Meeting Option to Attend Virtually: https://us02web.zoom.us/j/84665713900

Or by Telephone: Dial(for higher quality, dial a number based on your current location): +1 206 337 9723 US (Seattle) +1 253 215 8782 US (Tacoma) 877 853 5247 US Toll Free 888 788 0099 US Toll Free Webinar ID: 846 6571 3900

## Event Purpose

A strategic planning session that brings together members of the Thurston Climate Mitigation Collaborative to have deep and meaningful discussions on climate mitigation progress and needs, with an emphasis on strategies that would most benefit from regional coordination.

## Desired Outcome

- All partners have a shared understanding about climate mitigation work jurisdictions have done and are planning to do
- Build consensus among Staff Team, Climate Advisory Workgroup members, and Executive Committee around a single regional initiative that jurisdictions can include in their 2024 work plans and budgets

Attachment: 2023 Annual Retreat Packet

	Time	Item Description	Presenter
	15 mins 8:30- 8:45 am	<b>RETREAT OPENS</b> Room open early for arrivals, casual networking, coffee/tea and pastries	
1.	5 mins 8:45-8:50	Welcome/Purpose for the Day Logistics, expectations, and norms	Lead facilitator

2.	15 mins	Introductions	Lead facilitator
	8:50-9:05		
3.	60 mins	Jurisdiction Updates	PRESENTATION
		Thurston County, Lacey, Olympia, and Tumwater share	Staff Team
	9:05 - 10:05	highlights of climate mitigation work and plans for future work	
		• 10 mins each (40 min total)	
		• 5 mins each for clarifying questions (20 mins)	
	15 mins	SHORT BREAK	
			DECENITATION
4.	30 mins	Regional Initiatives	PRESENTATION Staff Team
	10:20 - 10:50	Staff present overview of regional initiative process and summary of selected short list of potential regional initiatives.	Starr ream
	10.20 - 10.50		
		<ul> <li>20 min presentation</li> <li>10 mins for clarifying questions</li> </ul>	
5.	120 mins	10 mins for clarifying questions Regional Initiatives Discussion	DISCUSSION
5.	120 111115	Attendees break into smaller mixed groups to discuss regional	Lead facilitator
	10:50 - 12:50	initiatives, then reconvene to build consensus around a specific	
	10.50 12.50	regional initiative.	
		Breakout groups	
		Full group discussion	
		• Selection of priorities	
		<ul> <li>Selection of a regional initiative at this meeting does</li> </ul>	
		not guarantee that it will be implemented by the	
		jurisdiction partners.	
6.	10 mins	Retreat Wrap Up	DISCUSSION
		Attendees will confirm any consensus from the previous	Lead facilitator
	12:50-1:00	discussion, and identify next steps.	
		ADJOURN RETREAT	